De gemeente Enschede wil de digitalisering van de dienstverlening in 2018 uitbreiden. De rekenkamercommissie plaatst een kanttekening bij dit beleid. Zij geeft aan dat het “op het eerste gezicht vooral gericht lijkt op het bevorderen van de digitale dienstverlening en minder op het aansluiten bij de wensen van de inwoners.”
Digitaal contact en oordeel contact
Digitaal contact wordt door een (overgrote) meerderheid als positief ervaren. Wel geldt dat er een groep is waarover zorgen bestaan en waar rekening mee gehouden dient te worden.
Houding ten aanzien van digitalisering
Inwoners hebben een positieve grondhouding ten aanzien van digitalisering. Tegelijkertijd is men minder positief over de focus op kostenbesparing en het terugdringen van andere manieren van contact. Ook is er zorg over anderen in de gemeente die mogelijk de ontwikkelingen niet bij kunnen houden.
Gebruik digitale dienstverlening door mensen in de omgeving
Hoewel over de gehele linie het beeld ontstaat dat de er geen grote problemen in omgeving van de deelnemers aan het onderzoek zijn, laat het onderzoek ook zien dat er (mogelijk) toch grote groepen inwoners zijn die wel degelijk moeite hebben het digitalisering en daardoor in de problemen raken.
Ervaren problemen en oplossingsgerichtheid
Het onderzoek laat zien dat het percentage inwoners met problemen behoorlijk hoog is, al valt het (vermoedelijk) met de impact daarvan mee. Vindbaarheid en begrijpelijkheid van informatie zijn de voornaamste punten van zorg.
Dit zijn een aantal resultaten van dit onderzoek. De volledige resultaten kunt u vinden in het rapport.
De rapportage over het gehele onderzoek, dus ook de andere deelonderzoeken, is te vinden op de website van de rekenkamercommissie http://www.rekenkamerenschede.nl/onderzoeken/2019/Digitale_dienstverlening/.