Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Waardering binnenstad door inwoners schiet omhoog

Het is dé rode draad uit de (jaarlijkse) binnenstadspeiling, die Kennispunt Twente vorig jaar december, in opdracht van de gemeente Hengelo, heeft gehouden.

Zo werden maar liefst zeven van de elf bevraagde aspecten significant hoger beoordeeld dan een jaar eerder. Het is onmiskenbaar de oplevering (april 2023) van de fysieke herinrichting (Enschedesestraat/ Basiliek en Marktplein) van de binnenstad die doorwerkt.

Een belangrijke indicator voor de gemeente Hengelo; de waardering van ‘de binnenstad in het algemeen’, steeg maar liefst van een 6,2 naar een 7,0. De grootste stijger betrof het item ‘groen in de binnenstad’, dat werd beoordeeld met een 7,2, terwijl er eind 2022 gemiddeld nog een 6,3 werd gegeven. De best beoordeelde items, met beide een 7,5, waren de kwaliteit van de warenmarkt en de veiligheid in de binnenstad. Minst beoordeeld worden de kwaliteit (6,0) en de variatie (5,6) van het winkelaanbod; al stegen beide wel significant. Daarmee wordt voor het eerst geen enkel item met een onvoldoende beoordeeld.

Net als in voorgaande jaren is ook aan inwoners gevraagd, of zij vinden dat de binnenstad van Hengelo in het algemeen in de afgelopen twaalf maanden is vooruitgegaan, achteruit is gegaan of gelijk gebleven. Een ruime meerderheid van 82 procent van de Hengeloërs vindt dat de binnenstad er de afgelopen twaalf maanden op vooruit is gegaan; bijna een verdubbeling van de 43 procent in 2022.

Een enkele andere opvallende bevinding is, dat het aandeel elektrische fiets (36%), als meest gebruikte hoofdvervoermiddel naar de binnenstad, het aandeel ‘gewone’ fiets (29%) voor het eerst is gepasseerd. Al jaren komt ongeveer twee derde (in 2023: 64%) meestal met de fiets naar de Hengelose binnenstad, maar de ‘dominantie’ van de elektrische fiets is wel een nieuw beeld.

Alle onderwerpen van deze peiling waren: binnenstadsbezoek en niet-bezoek, vervoermiddel en bereikbaarheid, horeca, kopen in de binnenstad, culturele voorzieningen, de stadsbeiaardier, informatie over de binnenstad en waardering van de binnenstad.

Meer lezen over dit onderzoek van Kennispunt Twente? Download dan het 'rapport'.
 

Lid worden van het HengeloPanel?

Bent u inwoner van Hengelo en 18 jaar of ouder?

Blijf dan betrokken en praat mee via het HengeloPanel. Als lid van het HengeloPanel ontvangt u een aantal keer per jaar een e-mail met het verzoek om een vragenlijst in te vullen. Meld u nu aan via www.hengelopanel.nl


 

kennispunt-gemeente