Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

In het voorjaar van 2023 hebben verschillende gemeenten een peiling uitgezet onder de leden van de inwonerpanels van de gemeente Enschede, Borne en Rijssen-Holten met als onderwerp deelmobiliteit in Twente. Dit onderzoek is uitgevoerd door Twente2050 en Royal HaskoningDHV. Twente2050 is een samenwerking van de 14 Twentse gemeenten op het gebied van Verkeer en Vervoer. In totaal hebben 2.043 inwoners deelgenomen. Hiervan zijn 1.515 deelnemers afkomstig vanuit de inwonerpanels en 528 vanuit andere vormen van datacollectie.

Welke resultaten heeft het onderzoek opgeleverd?

  • De meeste respondenten (96%) maken nooit gebruik van deelvervoer. Wordt er wel gebruik gemaakt van deelvervoer, dan is dit het vaakst via de deelfiets en het minst vaak via de deelauto.
  • Respondenten noemen als positieve eigenschappen van deelvervoer het concept in het algemeen, dat het milieubewust is en dat het meer mobiliteitsmogelijkheden biedt. Als negatief punt benoemen respondenten de (mogelijke) overlast.
  • Respondenten die bekend zijn met deelvervoer, zijn ook iets positief over deelvervoer. Dit effect is nog sterker wanneer de respondenten ook vanuit hun ervaring gebruik hebben gemaakt van deelvervoer.
  • In totaal een kwart van de respondenten één of meerdere soorten deelvervoer gebruiken in het komende halfjaar. Hoe positiever een respondent is over deelvervoer, hoe groter iemand voornemens is om deelvervoer ook te gaan gebruiken.
  • Een groter aanbod van deelvervoer zou het gebruik in de toekomst kunnen vergroten.

Wat gebeurd er met de resultaten?

De uitkomsten van dit onderzoek zullen door de gemeente gebruikt worden om het aanbod van deelvervoer aan te laten sluiten bij de behoefte van jouw als inwoner van de gemeente en van Twente als geheel. 

kennispunt gemeenteRijssenHolten