Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Afgelopen februari jl. heeft gemeente Rijssen-Holten een peiling uitgezet via Kennispunt Twente over de opwek van duurzame energie en windmolens. In totaal zijn er 871 leden van het Rijssen-HoltenPanel uitgenodigd tijdens de veldwerkperiode en hebben 692 panelleden de vragenlijst ingevuld. Dit is een respons van 79 procent. Van de totale hoeveelheid ingevulde vragenlijsten zijn er 146 ingevuld door nieuw aangemelde panelleden. In vergelijking met andere peilingen is het aantal nieuwe aanmeldingen groot. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het grote gevoel van betrokkenheid bij dit thema. Omdat veel nieuwe leden zich hebben aangemeld om hun gedachten, mening en zorgen kenbaar te maken aan de gemeente, is er in de analyse voor gekozen om de uitkomsten van de oude en nieuwe leden te splitsen.

Enkele resultaten
Het algemene beeld dat uit de resultaten naar voren komt, is dat inwoners van gemeente Rijssen-Holten goed op de hoogte zijn van de klimaatproblemen die er spelen in Rijssen-Holten, in Nederland en in de wereld. Veel mensen gaan daarom bewust om met hun omgeving, energie en warmte. Panelleden hebben bijvoorbeeld hun huis verduurzaamd, scheiden afval of rijden elektrisch. Een merendeel staat achter de opwek van duurzame energie en vindt dat de gemeente iets moet doen aan de klimaatproblemen. Maar, dat dit niet per definitie betekent dat deze groene energie grootschalig moet worden opgewekt door middel van windmolens in de gemeente. De meningen lopen uiteen, er zijn voor- en tegenstanders betreffende het idee om groene energie op te wekken via windmolens. Ook is er een grote groep mensen die neutraal in dit onderwerp staan of geen mening hebben.

Dit zijn een aantal resultaten van de peiling. Meer weten? U vindt alle resultaten in het rapport.

Hoe gaat het verder?
De gemeente zal de komende weken een nadere analyse maken van alle inhoudelijke antwoorden gegeven door het Rijssen-Holtenpanel. De vele inhoudelijke toelichtingen, idee├źn en alternatieven zullen worden doorgenomen. Op basis van deze inhoud zal de gemeente opnieuw naar het geplande participatietraject kijken. Uw mening vormt een basis voor het gesprek wat in de gemeente gevoerd gaat worden over de opwekking van duurzame energie door middel van windmolens. Deze peiling is het begin van het participatietraject en het publieke debat over de zoektocht voor geschikte locaties voor windmolens.
Tot slot hopen wij dat u in een later stadium mee wilt denken en praten over dit onderwerp, zij het via het Rijssen-HoltenPanel of via een inwonersbijeenkomst, we blijven als gemeente met u in contact!

Nog geen lid van het Rijssen-HoltenPanel?
Bent u inwoner van Rijssen of Holten en 18 jaar of ouder?
Blijf dan betrokken en praat mee via het Rijssen-HoltenPanel. Als lid van het Rijssen-HoltenPanel ontvangt u een aantal keer per jaar een e-mail met het verzoek om een vragenlijst in te vullen. Meld u nu aan via www.rijssen-holtenpanel.nl

kennispunt gemeenteRijssenHolten