Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Om inzicht te krijgen in het soort slachtofferschap van digitale criminaliteit is een vragenlijstonderzoek uitgevoerd in Rijssen-Holten. Van ruim 400 deelnemers aan het onderzoek zijn 32 personen in het afgelopen jaar slachtoffer geworden van digitale criminaliteit.

Voorlichting over digitale risico’s
Steeds vaker worden mensen slachtoffer van digitale criminaliteit, zoals phishing, hacking of misbruik en diefstal van persoonlijke gegevens. Dit kan grote impact hebben op degene die het overkomt, zowel emotioneel als financieel. Slachtofferschap van digitale criminaliteit is in een groot deel van de gevallen het gevolg van menselijk gedrag. Mensen klikken bijvoorbeeld op een onbetrouwbare link of worden verleid inloggegevens te verstrekken aan iemand die zich voordoet als medewerker van een bank of andere organisaties. De gemeente Rijssen-Holten wil haar inwoners helpen zich hier beter tegen te beschermen door het geven van goede voorlichting over risico’s van internetgebruik. Het doel is om mensen bewuster te maken van online risico’s en hen gerichte adviezen te geven die kans op slachtofferschap verkleinen. Om dit goed te kunnen doen en aan te kunnen sluiten bij de behoeftes en beleving van de inwoners, is een onderzoek uitgevoerd om hier inzicht in te krijgen.

Inwoners vaak slachtoffer digitale oplichters om geld over te maken
Meer dan vierhonderd mensen uit Rijssen-Holten hebben deze ingevuld, bestaande uit 64% mannen en 36% vrouwen en 95% maakt dagelijks gebruik van internet. Van de deelnemers zijn 32 personen in het afgelopen jaar slachtoffer geworden van digitale criminaliteit. Hierbij ging het met name om verzoeken van digitale oplichters om geld over te maken (34%), iemand die zich voordeed als iemand anders (identiteitsfraude; 31%) en oplichting bij aan- of verkopen via internet (28%). De daardoor opgelopen schade voor de slachtoffers bestaat voornamelijk uit het verlies van vertrouwen (41%), tijd (38%) en geld (25%). Ook geeft een kwart van de slachtoffers (25%) aan angstiger te zijn geworden na slachtofferschap. De deelnemers schatten hun eigen kans op slachtofferschap relatief laag in; slechts 11% denkt dat hij/zij een (heel) grote kans heeft om slachtoffer te worden van digitale criminaliteit, maar 23% maakt zich wel (heel) veel zorgen over de eigen online veiligheid. Ruim 37% vindt dan ook dat ze meer moeten doen om zichzelf te beschermen tegen digitale criminaliteit en ongeveer een derde van de deelnemers (41%) wil daar meer informatie over ontvangen.

Hoe gaat het verder?
Naast deze gegevens wordt in dit onderzoek ook onderzocht op welke manier de inwoners van Rijssen-Holten geholpen en gestimuleerd kunnen worden om zichzelf beter te beschermen tegen digitale criminaliteit. Op basis van die resultaten wil de gemeente Rijssen-Holten voorlichting ontwikkelen om ze hier bij te helpen. Eind 2022 verschijnt het volledige rapport.

 

kennispunt gemeenteRijssenHolten