In februari heeft Kennispunt Twente in opdracht van gemeente Enschede onderzoek gedaan naar energiegebruik en aardgas. In totaal hebben 1827 mensen de vragenlijst ingevuld.
Het doel van dit onderzoek was inzicht krijgen in energiegebruik en houding tegenover klimaatverandering. Ook hebben we gevraagd naar meningen over andere manieren van verwarmen en verwachtingen richting de gemeente. De resultaten van dit onderzoek helpen de gemeente Enschede bij het maken van plannen om Enschede richting 2050 aardgasvrij te maken.
Energiegebruik en aardgas
De meeste deelnemers (73%) verwarmen hun huis met een cv-ketel op aardgas. Koken gebeurt bij 60% elektrisch. Veel mensen nemen al stappen om energie te besparen, zoals bewuster omgaan met energie (69%), zonnepanelen plaatsen (47%) of het huis isoleren (43%). Onder de deelnemers maakt 63 procent zich zorgen over klimaatverandering. De meerderheid vindt dat zowel zijzelf als de gemeente hierin verantwoordelijkheid moeten nemen. Sommige mensen doen liever niet mee of twijfelen of de maatregelen wel nodig zijn.
80% van de deelnemers weet dat Nederland in 2050 van het aardgas af moet zijn. Toch weet ruim driekwart van de deelnemers niet wat dit concreet betekent voor hun eigen wijk. Stadsverwarming en de warmtepomp zijn het bekendst, maar groen gas/waterstof wordt het positiefst beoordeeld. Verwachtingen richting de gemeente zijn: tijdige informatie, betaalbare oplossingen, inzicht in regelingen en behoud van keuzevrijheid. Vertrouwen in overheid en aanbieders blijkt bepalend voor acceptatie. Deelnemers willen vooral via brief of e-mail geïnformeerd worden. Persoonlijk contact wordt door sommigen (zoals mensen die moeite hebben met rondkomen) gewaardeerd.
De warmtetransitie vraagt maatwerk: deelnemers willen betaalbare, betrouwbare en begrijpelijke oplossingen, met ruimte voor keuzevrijheid. Mensen doen pas mee als ze vertrouwen hebben in de overheid en andere betrokken organisaties. Het is belangrijk om extra aandacht te geven aan groepen die minder opvallen. Denk aan mensen met weinig geld, mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, of mensen die weinig vertrouwen hebben in organisaties. Duidelijke informatie en makkelijk bereikbare hulp bij de overstap zijn daarom heel belangrijk.
Meer lezen?
Alle resultaten staan in deze factsheet.
Wilt u ook meepraten?
Woont u in Enschede, bent u 18 jaar of ouder en wilt u meepraten over lokale thema’s? Doe mee aan het EnschedePanel en laat uw stem horen!
Als lid van ons EnschedePanel krijgt u jaarlijks verschillende keren een e-mail met een uitnodiging om een online vragenlijst in te vullen. Enthousiast geworden? Meldt u dan nu aan via www.enschedepanel.nl.