Onzekerheid is het samenvattende woord voor de toestand van de huidige stand van de Twentse economie en arbeidsmarkt. Uit de augustus-editie van de Twentse arbeidsmarktmonitor blijkt dat het momenteel nog meevalt met de effecten van de coronacrisis. Het aantal vacatures herstelt zich. En het aantal WW-rechten neemt niet meer sterk toe. Is het de schijn die bedriegt? Is er sprake van uitgestelde effecten? Vooralsnog blijven grote aantallen faillissementen uit, maar de afgelopen weken verschijnen meer en meer berichten over massa-ontslagen.

Het aantal openstaande online vacatures heeft aan het begin van de coronacrisis een sterke daling doorgemaakt. Daarna heeft zich echter een herstel ingezet. In Twente bedroeg het aantal online vacatures medio juli 10 procent minder dan voor de crisis. Landelijk is die daling met 26 procent beduidend groter geweest. Het aantal nieuwe online vacatures in Twente is in een maand tijd sterk gestegen van 1.311 in mei naar 1.936 in juni (+47,7%). Een maand later is het beeld omgekeerd. Het aantal nieuwe online vacatures in Twente is in juli 28,4% lager dan in juni terwijl landelijk de afname ‘slechts’ 15,3 procent is.

Eind juli 2020 kent Twente 10.317 lopende WW-rechten. Dit zijn er 43 meer dan een maand eerder (+0,4%). Landelijk nam het aantal WW-rechten met 0,1% toe. Een maand eerder was nog sprake van een lichte daling; -0,7% in Twente en -0,2% landelijk. Ook het aantal WW uitkeringen aan jongeren neemt, na een aantal maanden van sterke toenamen, sinds mei niet meer toe.

Hoewel het lijkt alsof de gevolgen voor nu beperkt zijn, is de verhouding tussen het aanbod en de vraag naar arbeid wel veranderd. De Twentse spanningsindicator is van het derde kwartaal van 2019 naar het eerste kwartaal van 2020 gedaald van ‘krap’ naar ‘gemiddeld’. De Twentse arbeidsmarktspanning is daarmee terug op het niveau van het eerste kwartaal van 2018. De landelijke spanning is hoger dan in onze regio. In het eerste kwartaal van 2020 was het gemiddeld in Nederland moeilijker een vacature te vervullen dan in Twente.

Lees de volledige Arbeidsmarktmonitor Twente, augustus 2020.