Coronaproof webinar

De cijfers over afgelopen jaar laten zien dat Twente tot op heden schokbestendig is. Dat bleek uit de 7 december gepresenteerde Twente Index 2020. Tijdens de online VIT-bijeenkomst werd in een vijf minuten durende video de ontwikkelingen in de economie en op de arbeidsmarkt in onze regio in beeld gebracht.

Daarna ging Martha Riemsma, hoofdredacteur Tubantia, als presentatrice van de middag met verschillende gasten in gesprek over hoe Twente er economisch voor staat, ook door de gevolgen van het coronavirus. Samen met leden vanuit de Twente Board, Ondernemend Twente en speciale gast vanuit de Tweede Kamer, Pieter Omtzigt, werd gekeken naar hoe Twente het beste uit deze crisis kan komen.

Hoe is het Twente tot nu toe vergaan in de eerste acht maanden van de coronacrisis?

Was de Twentse economische krimp in het tweede kwartaal 2020 nog gelijk aan de Nederlandse economische ontwikkeling. In het derde kwartaal 2020 herstelt de Twentse economie zich krachtiger dan de Nederlandse als geheel. In Twente kromp de economie met -2%/-1% t.o.v. van een jaar eerder. In Nederland met -2,7%. Dit herstel blijkt ook uit maandcijfers over de Twentse arbeidsmarkt. De werkloosheid is er iets lager dan gemiddeld en neemt ook iets minder hard toe dan in de rest van het land, terwijl het aantal vacatures (weer) sneller stijgt dan gemiddeld. Voor 2021 wordt wel voorspeld dat de werkloosheid in Twente zal stijgen tot 5,9 procent, het niveau van 2016. 

Over de Twente Index

De Twente Index wordt jaarlijks in opdracht van de Twente Board samengesteld en presenteert naast een video een brede set aan indicatoren die gezamenlijk een actueel en integraal beeld schetsen van de economische stand en ontwikkeling van Twente. Door de coronacrisis staat de Twente Index dit jaar in een ander daglicht. In aanvulling op de bestaande indicatoren is dit jaar daarom ook een specifieke Corona dashboard samengesteld. In dit dashboard wordt aan de hand van een viertal indicatoren een economisch beeld van Twente sinds de start van de coronacrisis gepresenteerd. Twente wordt daarbij vergeleken met Nederland. De dasboard toont hoe de Twentse economie zich sinds de start van de crisis ontwikkelt ten aanzien van het aantal WW-uitkeringen, het aantal vacatures, het ondernemersvertrouwen en het aantal faillissementen in Twente. 

Kijk het event hieronder terug.