Om inzicht te krijgen in de effecten van de afvalcampagne BAAS (Beter Allemaal Afval Scheiden) heeft de gemeente Rijssen-Holten eind 2021 een peiling uitgezet. Het doel van de campagne is om het gemiddelde restafval per jaar, per inwoner terug te brengen naar maximaal 100 kilo. De gemeente is benieuwd wat het effect is van deze campagne. Hiervoor is een vragenlijst uitgezet onder het Rijssen-HoltenPanel. In deze vragenlijst is gevraagd naar de bekendheid van de campagne en het afvalscheidingsgedrag van de inwoners.

Welke inzichten hebben deze peiling opgeleverd?

Meer dan de helft van de inwoners zegt bekend te zijn met de afvalcampagne BAAS. Veruit de meeste inwoners (78%) kennen de campagne van het logo op de vuilniswagens. Ook de stickers op de PMD- en/of restafvalbaken en de sociale media campagne van de gemeente (beiden 40%) hebben voor veel bekendheid gezorgd.

In het algemeen krijgt gehele campagne een 6.7. Ook de manier waarop de campagne onder de aandacht is gebracht door de gemeente wordt beoordeeld met voldoende (6.7).

Afvalscheidingsgedrag

Daarnaast is gevraagd of de panelleden wisten in welke afvalbak en bepaald type afval moet worden gegooid. Bij deze vraag laten de panelleden zien dat ze in praktijk 30 procent van alle gevraagde typen afval in de juiste container wisten te ‘gooien’.

De inwoners die zeggen dat ze door de afvalcampagne anders zijn gaan denken over afvalscheiding, zeggen ook dat ze meer gemotiveerd zijn om hun afval beter te scheiden (77%) en om hun afvalproductie te verminderen (63%). Verder heeft de campagne voor driekwart van de inwoners in deze groep, meer bewustzijn gecreëerd over van het nut van afval scheiden.

Meer uitkomsten van de peiling kunt u lezen door op deze link naar de Factsheet te klikken.

Waar worden de resultaten voor gebruikt?

De uitkomsten van de enquête geeft de gemeente een goed beeld over hoe de inwoners denken over afvalscheiding en over de afvalcampagne BAAS. De uitkomsten van deze peiling worden gebruikt om te bekijken op welke manier een vervolg gegeven wordt aan de afvalcampagne.

Benieuwd naar meer informatie over BAAS? Bezoek door op deze link te klikken de website.