Uit Binnenstadspeiling 2022 blijkt dat Almeloërs nog net zo positief zijn over hun eigen binnenstad als in 2021. De binnenstad in het algemeen krijgt een gemiddeld rapportcijfer van 6,6. Dit is bijna gelijk aan het cijfer in 2021. De hoogste waardering gaat ook dit jaar naar de bereikbaarheid met de fiets (8,3), het water in de binnenstad (7,5), de horeca (7,5) en de terrassen (7,4).

Daarnaast zegt 54 procent van de inwoners dat de eigenschap van ‘Blauwgroene stad’ (helemaal) van toepassing is op Almelo. Verder zegt 42 procent van de inwoners ‘heel trots’ te zijn op hun stad. De inwoners vinden ‘water’ (78%), ‘gastvrij’ (61%) en ‘kleinschalig’ (54%) de meest passende woorden om de binnenstad te beschrijven.

Met het einde van de coronapandemie is gevraagd naar het eigen koopgedrag. In vergelijking met de periode tijdens corona, zegt het merendeel van de inwoners (61%) dat hun onlinekoopgedrag niet is veranderd. Ze kopen (ongeveer) evenveel online als tijdens corona. Daarnaast zegt 19 procent dat ze nu (veel) meer online kopen als voor de coronapandemie. Twaalf procent van de inwoners is online juist (veel) minder gaan kopen.

Inwoners zijn even positief over de ontwikkeling van de binnenstad als in 2021. Ruim een derde (36%) vindt dat de binnenstad in het algemeen in de afgelopen twaalf maanden vooruit is gegaan. Een vijfde (22%) vindt dat het achteruit is gegaan en volgens nog een derde (35%) heeft er geen ontwikkeling plaatsgevonden. Een gelijke groep van eveneens 33 procent verwacht dat de binnenstad er de komende 12 maanden op vooruit gaat. 31 procent verwacht geen ontwikkeling, en 16 procent verwacht een achteruitgang.

Andere onderwerpen die in deze peiling aan bod kwamen; kopen in de binnenstad, vervoermiddelgebruik, waardering, beleving en associaties, en het cultureel aanbod.
Meer lezen over deze peiling van Kennispunt Twente? Download dan het ‘rapport’.

Lid worden van het AlmeloPanel?

Bent u inwoner van Almelo en 18 jaar of ouder?
Blijf dan betrokken en praat mee via het AlmeloPanel. Als lid van het AlmeloPanel ontvangt u een aantal keer per jaar een e-mail met het verzoek om een vragenlijst in te vullen. Meld u nu aan via www.almelopanel.nl