Wij bieden inzicht in de economische structuur en arbeidsmarkt van Twente en leveren bouwstenen voor de ontwikkeling of herijking van gemeentelijk en regionaal beleid.
De economie bepaalt in hoge mate de (brede) welvaart en het welzijn van de bevolking. De afgelopen decennia is het speelveld van de lokale economie steeds meer verschoven naar het regionale. Mensen wonen in een plaats, maar werken, winkelen en recreëren in de regio. Twente is daarbij op te vatten als de natuurlijke regio waar verreweg de meeste dagelijkse activiteiten plaatsvinden. Economisch- en arbeidsmarktbeleid hebben daardoor een sterke regionale component. Dit laat onverlet dat er ruimte is voor lokale accenten en speerpunten, waarbij complementariteit juist ook regionaal versterkend werkt.
Signalering en evaluatie
Binnen het kennisdomein Economie en arbeidsmarkt van Kennispunt Twente bieden en duiden we een compleet beeld van economie en arbeidsmarkt. Op basis van open data en microdata krijgt u inzicht in de economische structuur (werkgelegenheid, bedrijvendynamiek en omzetcijfers), onderwijs-arbeidsmarkt en arbeidsdeelname. Dit doen we zowel op lokaal als op regionaal niveau. Naast monitoring leveren we met signalerend of evaluerend onderzoek eveneens bouwstenen voor de ontwikkeling of herijking van beleid.
Regionale voorbeelden van projecten die Kennispunt Twente reeds meerdere jaren verzorgt, zijn de Twente Index en de Twentse Arbeidsmarktmonitor. Op gemeentelijk niveau bieden we onder meer voor de drie grote Twentse steden, als ook voor de gemeente Hof van Twente, zicht op economie en arbeidsmarkt. Voorbeelden van meer specifieke vraagstukken zijn het identificeren van het fotonica-ecosysteem voor Twente en Brainport Eindhoven, dashboards die de mate van ‘talent-binding’ tonen en de marktpositie van het ROC en de aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt.