Met een combinatie van kwantitatief en kwalitatief onderzoek voeren we jaarlijks diverse beleidsevaluaties uit in het sociaal domein voor de Twentse gemeenten.

Het gaat meestal om beleidsinterventies die al lopende gemonitord en geƫvalueerd worden (ex-durante onderzoek), zodat ook tussentijds bijgestuurd kan worden. Als onderzoeksmethode wordt hiervoor gebruik gemaakt van mixed-methods: een combinatie van kwantitatieve en kwalitatieve dataverzameling. Indien mogelijk gebruiken we bestaande data, maar vaker is het nodig om zelf een dataverzameling op te zetten. Bijvoorbeeld door professionals te laten registreren in een registratieformat. We proberen daarbij de belasting voor uitvoerend professionals zo laag mogelijk te houden. Daarnaast maken we vaak gebruik van vragenlijsten, groepsinterviews en individuele interviews. Ook hebben we positieve ervaringen met het gebruik van voice-notes: korte berichten die door betrokkenen worden ingesproken en door onderzoekers worden geanalyseerd.

Enkele voorbeelden van interventies en pilots die we hebben geƫvalueerd: POH-Jeugd, School Zorg Ondersteuners, Preventieteam, Kamer-Raad, Jeugd Hulp Teams, BSO+, Risico taxatie-instrument complexe scheidingen (Ritax).