Wij leveren de fundering van leefomgevingsbeleid op buurt, wijk, gemeente en/of regioniveau.
Leefomgeving
De economie bepaalt in hoge mate de welvaart en het welzijn van de bevolking. De afgelopen jaren is het accent daarbij meer komen te liggen op de brede welvaart, met aandacht voor leefomgeving en samenleving. Naast economie zijn bijvoorbeeld ook onderwijs, welzijn, wonen, milieu en gezondheid van belang, en heeft ons handelen nu effect op de volgende generaties.
Bouwstenen voor beleid
Binnen het kennisdomein Leefomgeving van Kennispunt Twente willen we vanuit het bijbehorende brede palet aan onderzoeksthema’s bijdragen aan het fundament van beleid. Dit doen wij door inzicht te geven in de ontwikkeling van buurten, wijken, gemeenten en/of regio’s. Met onze producten zoals Staat van de Gemeente en de BuurtBarometer geven wij een actueel beeld van de huidige situatie en ontwikkeling in de afgelopen jaren. In onderlinge samenspraak voegen wij daar urgentiescores aan toe.
Thema-specifieke kennisproducten
Naast deze meer gebiedsgerichte benadering leveren we met thema-specifieke kennisproducten een bijdrage aan het eerdergenoemde fundament voor beleid. Een voorbeeld daarvan is de aandacht voor duurzaamheid en klimaat. Nederland verduurzaamt. Gemeenten, maar ook inwoners, bedrijven en betrokken organisaties vervullen in dezen een belangrijke rol. Wij ondersteunen de regiogemeenten in dit proces onder meer door de ontwikkeling en doorlopende actualisatie van de Monitor RES Twente, de monitor die de voortgang van de Twentse Regionale Energiestrategie in beeld brengt. Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld klimaatdialoog-peilingen, gebruikers-, draagvlak- en evaluatieonderzoek rondom (nieuwe) vormen van afvalinzameling en deelvervoer.
Monitoring
Als het gaat om de leefomgeving bieden onze dashboards een sterke vinger aan de pols. Naast integrale woningmarkt- en binnenstadsmonitoring geven bijvoorbeeld doelgroepgerichte verhuisketens inzicht in de dynamiek van de markt en in de omgeving.
Voor al onze monitors maken we gebruik van open databestanden, CBS-microdata, ingekochte databronnen aangevuld met een mix van informatievergaring via enquêtes en interviews.
Meer weten? Neem dan contact op met een collega uit het cluster Economie & Leefomgeving